Home | Informatie | Feiten en cijfers | 30 jaar Hiv & Aids

1981 - 1985
1986 - 1990
1991 - 1995
 

 

Sinds 1981: 11 miljoen doden, 27 miljoen mensen met hiv

Doorbraak

Het jaar 1996 ging de geschiedenisboeken in als het jaar van de grote doorbraak. Er was een levensreddende behandeling voor mensen met hiv: de combinatietherapie. Deze cocktail van hiv-remmende medicijnen slaagt erin het hiv-virus te onderdrukken zodat aids uitblijft. Het echte succes van deze ontdekking zou nog op zich laten wachten. Het was nog te vroeg om de aanvankelijk dure en zware behandeling op grote schaal aan te bieden in ontwikkelingslanden.

Baby's zonder hiv

In 1999 werd een kortere kuur gevonden voor zwangere vrouwen met hiv, mede met steun van het Aids Fonds. Deze kuur verkleint de kans op hiv bij baby's. Hij was veel goedkoper dan de bestaande kuur en kon op grote schaal worden aangeboden in arme landen. In de loop van de jaren zouden hierdoor honderdduizenden baby's zonder hiv worden geboren.

Vaccin

De onrechtvaardige situatie tussen rijke en arme landen stuitte op veel verzet. De roep om een vaccin werd luider dan ooit tevoren. Het Aids Fonds overtuigde de Nederlandse overheid ervan om meer bij te dragen aan de zoektocht naar een vaccin.

 

2000 - heden