Home | Informatie | Feiten en cijfers | Wereldwijd

Sinds 2001 zijn het aantal nieuwe hiv-infecties bijna verdubbeld: van 36.000 in 2001 tot 59.000 in 2010.

  • Het aantal aidsdoden per jaar is toegenomen van 8.300 in 2001 tot 35.000 in 2010.
  • Slechts 11% van alle mensen die hiv-behandeling nodig heeft, kreeg in 2009 daadwerkelijk hiv-remmers.

In deze regio leven naar schatting 470.000 mensen met hiv (cijfers 2010). De epidemie breidt zich hier steeds verder uit via voornamelijk injecterende drugsgebruikers, mannen met homoseksuele contacten, prostituees en hun klanten. In 2001 waren 180.000 mensen met hiv geïnfecteerd. Het is lastig om in deze regio goede schattingen te maken vanwege de taboes op homoseksualiteit en seks buiten het huwelijk. Hierdoor doen veel mensen geen hiv-test.

Ergst getroffen landen en groepen
Een graadmeter voor de grootte van de epidemie is het aantal gevonden hiv-infecties onder zwangere vrouwen, die gebruik maken van verloskundige controles. In Djibouti en het zuiden van Sudan heeft meer dan 1% van de zwangere vrouwen hiv. In de overige landen van de regio is de epidemie relatief klein.

Hiv-behandeling
De toegang tot behandeling verbetert amper in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dit komt omdat de mensen die hiv-behandeling nodig hebben, niet de weg ernaar kunnen en durven vinden. Drugsgebruikers, mannen die seks hebben met mannen en prostituees zijn aangewezen op dienstverlening, die is gericht op de behoeften van de algemene bevolking. Niet alle methodes zijn effectief of even goed voor iedereen toepasbaar. Als er geen verandering komt in preventiestrategieën, dan zullen uiteindelijk de kosten van behandeling alleen maar stijgen.

Bron: www.unaids.org/globalreport/Global_report.htm