Home | Informatie | Feiten en cijfers | Wereldwijd

In Oost-Azië leven 790.000 mensen met hiv; in 2001 waren dit nog maar 350.000.

  • Het aantal aidsdoden is meer dan verdriedubbeld van 15.000 in 2001 naar 56.000 in 2010.
  • De algemene hiv-prevalentie is niet zo hoog, namelijk 0.1%, maar de prevalentie is hoog onder bepaalde groepen, zoals mannen met homoseksuele contacten en injecterende drugsgebruikers.

In deze regio verschillen de epidemieën enorm per land maar ook op provincieniveau. In veel landen in deze regio zijn de nationale epidemieën geconcentreerd in een relatief klein aantal provincies. In China nemen bijvoorbeeld vijf provincies meer dan de helft (53%) van het aantal mensen met hiv voor hun rekening.
Daarnaast concentreert de epidemie in deze regio zich voornamelijk onder sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen (MSM) en drugsgebruikers.

In Japan zijn mannen met homoseksuele contacten de grootste risicogroep. Zij maken voor 66% deel uit van de groep mensen die leeft met hiv.
Gevreesd wordt dat het aantal mensen met hiv in China dramatisch zal toenemen door de verspreiding van het virus onder risicogroepen en vervolgens overslaat naar de algemene bevolking. De mensenrechtensituatie in China staat onder druk en dit is ook merkbaar in de aidsbestrijding. De Chinese overheid geeft weinig ruimte aan maatschappelijke organisaties om hun stem te laten horen. En het zijn juist deze organisaties die opkomen voor de rechten van kwetsbare groepen.
China heeft echter wel vooruitgang geboekt op het gebied van hiv-preventie onder drugsgebruikers sinds de introductie van een 'schone naaldenprogramma' in het jaar 2000. Op dit moment bestaan er 900 van zulke programma's.

Bron: www.unaids.org/globalreport/Global_report.htm