Home | Informatie | Feiten en cijfers | Wereldwijd

In Zuid- en Zuidoost Azië leven 4 miljoen mensen met hiv.

  • Het aantal nieuwe hiv-infecties is in 2010 licht afgenomen naar 270.000 infecties in vergelijking met de 380.000 infecties in 2001.
  • In 2010 overleden er 250.000 mensen aan aids in vergelijking met 230.000 in 2001.

In alle landen van deze regio heersen epidemieën onder injecterende drugsgebruikers, mannen die seks hebben met mannen en prostituees. Ook al lijken de meeste landelijke epidemieën te stabiliseren, er is voortdurend sprake van hiv-overdracht naar vrouwen van drugsgebruikers en mannen die prostituees bezoeken.


Dankzij hiv-preventieprogramma's is in landen als Thailand en Cambodja het aantal mensen in 2009 met hiv flink teruggedrongen ten opzichte van de jaren negentig toen het aantal mensen dat opnieuw geïnfecteerd werd een piek bereikte. Deze dalende lijn is vooral zichtbaar in India, Nepal en Thailand. Helaas zien we in bijvoorbeeld Bangladesh en de Filippijnen juist een stijging van het aantal nieuwe infecties.

Ergst getroffen gebieden
In deze regio kent Thailand toch nog het hoogste aantal hiv-geïnfecteerden in de bevolking: 1 op de 100 mensen is hiv-positief. In veel landen wisselt de grootte van de hiv-epidemie per provincie. Bijvoorbeeld in de Indonesische provincie Papoea, waar het aantal hiv-geïnfecteerden 15 keer zo hoog is als in de rest van Indonesië. In India wordt hiv in 90% van de gevallen door onbeschermde seks overgedragen, maar in de noordoostelijke staten van het land is het gebruik van besmette naalden de belangrijkste weg van de hiv-overdracht.

Bron: www.unaids.org/globalreport/Global_report.htm