Home | Informatie | Medische behandeling

Hiv-remmers geven, zoals alle medicijnen, bijwerkingen. In hoeverre je bijwerkingen hebt, verschilt van persoon tot persoon. Je kunt bijwerkingen krijgen als gevolg van een allergische reactie of het effect van de hiv-remmer. Iemand die een slecht afweer heeft bij de start van de behandeling, is vatbaarder voor bijwerkingen. Raadpleeg je hiv-internist als je klachten krijgt van de hiv-remmers.

 

Tijdelijke en/of milde bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen van tijdelijke aard zijn, bijvoorbeeld als je lichaam in het begin moet wennen aan de hiv-remmers. Voorbeelden van veel voorkomende bijwerkingen zijn diarree en misselijkheid. De arts kan medicatie voorschrijven om bijwerkingen tegen te gaan.

Maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk. De arts kan bekijken of een slik-moment verplaatst kan worden. Bijvoorbeeld als je duizelig wordt na de inname van een hiv-remmer, kun je die het beste nemen vlak voor je gaat slapen. Ook kan een verandering aan je voeding(-spatroon) soms bijwerkingen voorkomen. Maar ook al worden bijwerkingen als 'mild' bestempeld. Als je er voortdurend last van blijft houden, kunnen bijwerkingen behoorlijk lastig zijn. Een arts kan daarom altijd een overstap naar een andere combinatie van hiv-remmers overwegen.

 

Ernstige bijwerkingen

Op de langere termijn kunnen bepaalde hiv-remmers schade toebrengen aan de nieren en de lever. Ook kan het cholesterolgehalte als gevolg van hiv-remmers toenemen, waardoor op de langere termijn een verhoogde kans is op hart- en vaatziekten. Het bloed wordt daarom regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van vetten en op de lever- en nierfunctie. Als blijkt dat de waarden niet goed zijn, wordt zo mogelijk overgestapt op een andere combinatie van hiv-remmers.

Ook kunnen hiv-remmers leiden tot een aanhoudende stemmingswisseling. Voorbeelden zijn depressiviteit en geen zin hebben in seks. Bespreek met de arts de mogelijkheden om hier wat tegen te doen, hetzij door medicatie of het wisselen van hiv-remmers.