Home | Informatie | Medische behandeling

Nu mensen met hiv langer leven wordt er meer bekend over andere, niet aidsgerelateerde ziekten die voorkomen onder mensen met hiv. In België is eenderde van de mensen met hiv ouder dan 50 jaar. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hiv eerder ouderdomsziekten krijgen, zoals hartinfarcten en botontkalking. Zij lopen ongeveer 10 jaar voor op mensen die niet hiv-geïnfecteerd zijn. Daarnaast is de kans op andere chronische ziekten groter. Veel problemen worden voorkomen als de hiv-behandeling op tijd wordt gestart en door de ouderdomsziekten tijdig op te sporen en te behandelen.

Mensen met hiv hebben een grotere kans een ( of meerdere ) chronische ziekte(n) te ontwikkelen die geassocieerd worden met veroudering. Het gaat om hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verminderde nierfunctie, diabetes, botontkalking; anuskanker en andere vormen van kanker.

Bij de oorzaken van de eerdere veroudering speelt in elk geval een te lage afweer een rol. Met een lage afweer is de kans groter op hart- en vaatziekten, ernstige nier- en leverschade en bepaalde kankers. Maar veel moet nog worden onderzocht. In hoeverre komt het door het hiv-virus zelf, de hiv-remmers of alleen al het feit dat hiv een chronische ziekte is die het immuunsysteem continu an het werk houdt ? Want bij andere chronische ziekten, zoals diabetes en reuma, hebben mensen ook eerder last van ouderdomsziekten.

 

Veel ziekte hebben ook een relatie met leefstijl. Roken leidt ook tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en longkanker. Maar het is niet zo dat de kans op deze ziekten bij mensen met hiv alleen door roken hoger is.

Bepaalde kankers worden mede veroorzaakt door virussen die via onveilige seks worden overgedragen. Dit geldt voor baarmoederhalskanker, anuskanker en leverkanker als gevolg van hepatitis B of C. Wie een hiv-infectie heeft door onveilige seks, heeft ook risico gelopen op deze virussen.

Hepatitis C neemt de laatste tijd toe onder homomannen met hiv. Het is een ernstige leveraandoening waarvan nog niet zo lang bekend is dat het seksueel overdraagbaar is. Er komen met name varianten voor die minder goed te behandelen zijn.