Home | Informatie | Feiten en cijfers | Aidsbestrijding

Willen we aids effectief bestrijden, dan moeten we het op meerdere fronten tegelijk aanpakken: behandeling, zorg én preventie.

Dit betekent meer betaalbare aidsremmers in arme landen. Zorg voor mensen met hiv. En een brede preventie aanpak: mensen vertellen over de gevaren van hiv en aids, hen overtuigen hun gedrag te veranderen, de taboes rondom aids en seks doorbreken, meer condooms uitdelen, gratis aidstests mogelijk maken, maar ook de positie van risicogroepen verbeteren. Daarnaast is het opbouwen van een goede gezondheidszorg belangrijk en investeringen in nieuwe behandelmethodes en de uiteindelijke oplossing: een aidsvaccin.

 

Politieke steun

Om de aidsepidemie te doorbreken is een sterke politieke wil nodig, zowel in westerse landen als in ontwikkelingslanden. Landen die succesvol zijn in het bestrijden van hiv, hebben één ding gemeen: een regering die het probleem heeft onderkend. Ondanks beperkte middelen zijn daar nationale aidsprogramma's opgezet. En met resultaat. Een belangrijke uiting van die politieke steun is universal access, een wereldwijde afspraak om te zorgen dat meer mensen behandeling, zorg en preventie krijgen.

 

Mensenrechten

Dat mensen toegang hebben tot medische behandeling en zorg, tot de juiste informatie over hiv en aids en tot het maken van vrije keuzes over hun eigen seksualiteit, dat zijn de basisvoorwaarden voor de wereldwijde aidsbestrijding. Maar deze voorwaarden zijn lang niet overal in de wereld vanzelfsprekend. In meer dan 80 landen over de hele wereld hebben vrouwen, homomannen, sekswerkers en drugsgebruikers nog geen gelijke rechten. Dat maakt deze groepen extra kwetsbaar, waardoor ze minder snel toegang hebben tot zorg, preventie en behandeling.

 

Meer geld

Er zijn veel mooie resultaten geboekt de afgelopen jaren, onder andere ook doordat er meer budget beschikbaar was. Echter, de economische crisis heeft dramatische gevolgen voor de aidsbestrijding, omdat veel regeringen dit aangrijpen als reden om te bezuinigen. Er is 16 miljard dollar per jaar beschikbaar, terwijl er 22 miljard dollar nodig is. Miljoenen mensen zullen hierdoor niet de medicijnen krijgen die zij nodig hebben en komen te overlijden.

Het Global Fund is een succesvol initiatief om meer geld beschikbaar te krijgen, maar kampt ook nog altijd met een tekort. In maart 2009 kondigde het Global Fund aan een tekort te hebben van vier miljard dollar (nodig tot eind 2010). Op basis van lange termijn berekeningen blijkt dat in 2031 de jaarlijkse kosten van aidsbestrijding kunnen stijgen tot 35 miljard dollar.