In Nederland leidt hiv nog maar zelden tot de ziekte aids. Maar er komen nog steeds nieuwe besmettingen bij, met de oude infectiestammen.

Interview met Dr. Maria Prins - hoogleraar Publieke Gezondheid, in het bijzonder de epidemiologie van infectieziekten, bij het AMC. Prins is hoofd afdeling Onderzoek bij het cluster Infectieziekten van de GGD Amsterdam

1419

Hiv, de virale infectie die aids kan veroorzaken, blijft hardnekkig en stabiel circuleren onder homomannen in Nederland. Weliswaar daalt het aantal nieuwe infecties onder hen, maar uit genetisch onderzoek blijkt dat de hiv-stammen die mensen besmetten nog grotendeels dezelfde zijn als de stammen die in de jaren tachtig in homokringen werden gevonden. Kennelijk lukt het niet de virusoverdracht te stoppen.

Bijna zeven op de tien nieuwe hiv-besmettingen in 2014 in Nederland deden zich voor bij mannen die seks hebben gehad met andere mannen, blijkt uit de jongste cijfers van de Stichting HIV Monitoring. Het condoom als belangrijkste middel om hiv-besmetting te voorkomen, heeft wellicht zijn langste tijd gehad.

De mensen die zich laten onderzoeken bij een een soa-polikliniek krijgen niet langer het paternalistische advies condooms te gebruiken, zegt epidemioloog Maria Prins van GGD Amsterdam en hoogleraar bij het AMC.

„In plaats van het paternalistische advies condooms te gebruiken krijgen ze een zogeheten motivational interview, waarin ze worden geholpen zelf eventuele problemen te onderkennen en te bedenken hoe zij hun gedrag kunnen veranderen zodat het veiliger wordt. In de praktijk komt slechts een derde van de mannen uit de hoogrisicogroep regelmatig op een soa-poli.”

De GGD Amsterdam is deze zomer een studie begonnen naar zogeheten PrEP, een virusremmer die mannen preventief kunnen slikken om te voorkomen dat zij besmet raken tijdens onbeschermde seks. Het is onderdeel van een bredere aanpak op stadniveau. Over de inzet van PrEP is veel discussie, weet Prins, ook omdat andere geslachtsziekten door onveilig vrijen toe kunnen nemen.

„Toch zie ik een groot voordeel”, zegt Prins, „Het gaat hier om hoogrisico-mannen, de categorie die veel kans loopt om binnen een aantal jaar met hiv besmet te raken. We weten uit eerdere studies al dat het middel werkt, als mannen trouw hun pilletje nemen. Met PrEP krijgen mannen hun seksuele vrijheid terug, en het biedt ons de kans om ook deze groep te bereiken.”

Bij de GGD Amsterdam loopt ook een proef met het verstrekken van een zelftest, een speekseltest om hiv op te sporen (time2test.nl). Die test is alleen niet geschikt om een heel recente infectie op te sporen.

Lukt het zo om het aantal hiv-besmettingen naar nul te reduceren?

„De laatste slag is een uitdaging, maar ik geloof dat het een kans heeft”

, zegt Prins. „Maar ik denk niet dat we alle besmettingen kunnen uitbannen.”

De provincie Oost-Vlaanderen heeft een preventiefilm over aids voorgesteld, van de hand van de Gentse theatermaker Chokri Ben Chikha. In het filmpje dat sinds gisteren te bekijken is op de Facebookpagina van de provincie, trekt een acteur de Veldstraat in met een verborgen camera.

Hij draagt een bord met het opschrift 'Thank you for Aids' wat hevige reacties uitlokt bij enkele passanten. In het tweede deel verandert het opschrift in '1 minute info about Aids' en wordt hij voorbijgelopen.

 "Reguliere preventiecampagnes slagen er niet altijd in hun doelgroep te bereiken. Met een licht schokeffect willen we toch de aandacht vestigen op deze problematiek",

aldus Chokri Ben Chikha. 

Filmhttp://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2542997/2015/12/02/Chokri-Ben-Chikha-draait-preventiefilm-tegen-aids.dhtml

1418

1416

Michiel, Odaily, Lavyenne en Peter knuffelen erop losFoto: wim hendrix

Peter Dombret werd twintig jaar geleden besmet met het hiv-virus. Intussen staat hij positiever in het leven, dinsdag deelde hij zelfs ‘seropositieve’ knuffels uit in Antwerpen-Centraal.

Naar aanleiding van Wereldaidsdag trad Peter Dombret een namiddag uit zijn comfortzone en knuffelde vier uur lang onbekende voorbijgangers in het station van Antwerpen. “Ik wil met deze actie het taboe doorbreken dat rond hiv hangt. Ik vertel ook aan iedereen die komt knuffelen waarom ik hier sta. Ik wil ze ervan overtuigen dat ze niet bang hoeven te zijn voor dragers van het hiv-virus.” Peter werd twee uur bijgestaan door zijn goede vriend Michiel Vandeweert, hij lijdt aan de ziekte Progeria, een verouderingsziekte. “Ik vraag vandaag aandacht voor hiv, want ook al is de ziekte minder zichtbaar dan bij mij, ze is er wel. Peter en ik hebben veel gemeen, we staan beiden stil bij onze ziekten, maar proberen er een positieve boodschap uit te brengen.”

Lees meer in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen

 

1413

Vandaag is het wereld Aids Dag. Overal ter wereld houden mensen acties om zich solidair te tonen met hiv patiënten. Ook progeriapatiënt Michiel Vandeweert uit Diepenbeek vraagt aandacht voor de ziekte, een goede vriend van hem is al twintig jaar seropositief. In het station van Antwerpen hield Michiel daarom een opmerkelijke actie. Voor iedereen een gratis knuffel.

Bron: http://www.tvl.be/nieuws/progeriapatient-michiel-deelt-knuffels-uit-21489

1412

Het is vandaag wereldaidsdag. En dan staat de hele wereld stil bij de strijd tegen aids. In 2014 leefden wereldwijd bijna 37 miljoen mensen met hiv. Als oproep tot solidariteit met deze mensen deelde de seropositieve Peter Dombret vandaag gratis knuffels uit aan het Centraal Station. Hij werd daarbij geholpen door Michiel, de bekendste progeriapatiënt van ons land.

Bron: http://atv.be/nieuws/positieve-knuffels-om-taboe-hiv-te-doorbreken-21467

1 december is gewoon een dag , [ na ] vandaag is het oud nieuws

1409

"We moeten HIV op zijn kop zetten en anders kijken naar HIV, zoniet blijft 1 december ‘just another day’."

Om daadwerkelijk iets te veranderen moet de manier waarop we kijken, berichten over HIV veranderen .

Daarom zetten wij HIV op zijn kop.

"Omdat HIV op zijn kop staat, zie je HIV misschien in een ander perspectief  of begin je daadwerkelijk anders te denken over HIV.

Als iemand uiteindelijk zegt ' hey , waarom staat HIV op z'n kop? ' dan is men alvast reeds beginnen nadenken.

1410

 

1411

1406

© Pauline Moret

"Ik wil niet bijdragen aan dat taboe, door in stilte te leven."

De 41-jarige Pauline Moret uit Amsterdam weet sinds oktober 2006 dat ze het hiv-virus heeft. Op Wereld Aids Dag doet ze haar verhaal tegen RTL Nieuws. "Dat het virus zich nog steeds verspreidt, komt door de mensen die zich niet laten testen. Daar maak ik me boos over."

Vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, koorts… Daarmee begon het in 2006. Pauline voelde zich niet lekker en ging naar de dokter. "Het leken griepverschijnselen. Maar al gauw werd het zo ernstig dat ik in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Daar werd een hiv-test gedaan. De eerste test kwam negatief terug, omdat mijn lichaam nog geen antistoffen had aangemaakt. Maar na een week bleek uit een andere test dat ik toch een acute hiv-infectie had."

Dat had Pauline totaal niet zien aankomen. "Als je die diagnose krijgt, raak je wel even in shock. Ik was zo naïef dat ik dacht dat hiv alleen leefde in de homo-scene, of in Afrika. Ik zag mezelf niet als iemand die dat kon overkomen. Vooral omdat ik veel maatregelen had getroffen om geen soa's op te lopen."

 

Pauline liet altijd twee keer per jaar haar bloed checken, onder andere op soa's. Ze had vooral monogame relaties. En als ze dan soms kort een vriendje tussendoor had, gebruikte ze altijd condooms. "Ik kreeg het virus via mijn toenmalige vriendje. Hij wist niet dat hij drager van het hiv-virus was. In eerste instantie gebruikten wij ook condooms, maar als je dan op een gegeven moment echt verliefd bent, doe je dat niet meer. Een maand nadat we voor het eerst met elkaar naar bed gingen, begonnen bij mij de verschijnselen." 

Het nieuws kwam als een donderslag binnen. "Het eerste wat je denkt als je de diagnose krijgt, is: ga ik hier dood aan? Kan ik nog kinderen krijgen? Wat is de impact op mijn leven? Er komt heel veel op je af. Mijn vriend bleek het dus ook te hebben, maar hij wilde er niet over praten. Ik was verliefd, dus voor zijn privacy heb ik het geheim gehouden. Maar daardoor kon ik mijn verdriet met niemand delen."

Pas toen de relatie stukliep, vertelde Pauline het nieuws aan haar omgeving. "Het moment dat ik erover kon praten met familie en vrienden was een belangrijk keerpunt. Het was een bevrijding, omdat ik eindelijk de steun kon ontvangen die ik nodig had. Iedereen reageerde met veel liefde en respect. Toen pas kon ik gaan beginnen met verwerken." 

 

Pauline koos er bewust voor om helemaal open te zijn over de ziekte.

"Ik dacht bij mezelf: waarom zou ik het bepaalde mensen niet vertellen? Als ik het verzwijg, waarom doe ik dat dan? Uit angst of uit schaamte, was mijn conclusie. Maar ik wil niet bijdragen aan dat taboe, door in stilte te leven. Daarom vertelde ik het eigenlijk aan iedereen in mijn omgeving. Het gevolg was wel dat het me heel veel energie heeft gekost."

Maar het had ook een positief effect: "Doordat ik er zo open over was, kon ik er mijn werk van maken bij organisaties als Dance4life en de Hiv Vereniging. Het is mijn levensmissie geworden om de taboes rondom aids en hiv te doorbreken."

Haar allerbelangrijkste boodschap: "Iedereen loopt risico om een hiv-infectie op te lopen. En dat komt niet door de mensen die weten dat ze hiv hebben. Die geven het namelijk niet meer door, die behandelen het goed en onderdrukken het virus met medicatie. Het grote gevaar zijn de mensen die niet weten dat ze het virus hebben. Dat zijn de mensen die het virus verspreiden. Mijn ex-vriendje wist ook niet dat hij het virus had. Het risico ligt dus bij de mensen die zich niet laten testen."

 

Daar maakt Pauline zich boos over. "Dan zeggen ze: ik behoor niet tot de risicogroep. Sommige huisartsen zeggen dat zelfs, als mensen langskomen voor een hiv-test. Onzin, iedereen loopt het risico! Hiv kent geen voorkeur: niet op leeftijd, niet op huidskleur, op opleiding of op burgerlijke stand. Ook mensen met een monogame relatie lopen risico. Je kunt gewoon getrouwd zijn en ervan uitgaan dat je partner trouw is, maar je weet het nooit zeker."

Als je hiv hebt, dan wil je dat echt liever weten, zegt Pauline. "Het is tegenwoordig zo goed behandelbaar. Hoe eerder je aan de medicatie gaat, hoe beter. Je kunt er een gezond en lang leven mee leiden."

Een hiv-patiënt lijkt al lang niet meer op de lijkbleke Tom Hanks die we ons herinneren uit de film 'Philadelphia'. Wie besmet is met het virus, kan vandaag een relatief normaal leven leiden. Toch bestaan er nog veel mythes en vooroordelen, die we naar aanleiding van wereldsaidsdag voorleggen aan professor Eric Van Wijngaerden, internist gespecialiseerd in hiv en aids aan het UZ Leuven.

1405

Kunnen muggen hiv doorgeven?

Hoewel uit een recente rondvraag nog bleek dat zes op de tien studenten geloven dat muggen hiv kunnen verspreiden, is dat nonsens. "Muggen spuiten geen bloed in", zegt professor Van Wijngaerden. "Het klopt epidemiologisch ook niet, je zou een heel ander patroon van verspreiding zien mochten muggen het virus kunnen doorgeven".

Kan je hiv krijgen door te kussen?

"Er zit een heel klein beetje hiv in het speeksel. Als dat, door te tongzoenen bijvoorbeeld, in de mond van de andere terechtkomt, loop je geen risico op besmetting omdat de mond geen heel gevoelig gebied is voor virussen. Bij orale seks, wanneer het virus in aanraking komt met andere slijmvliezen, die veel gevoeliger zijn, bestaat dit riscico wel".

Zien hiv-patiënten er bleek en ongezond uit?

"Je kan niet aan iemand zien of hij hiv heeft. Dat beeld komt nog van twintig jaar geleden, toen aidspatiënten fel vermagerden en fysiek aftakelden. Vandaag kan het virus met de juiste medicatie onder controle gehouden worden".

Kan hiv genezen worden?

"Je kan niet genezen, maar wel behandelen zodat de patiënt een normaal leven leidt. Vele patiënten moeten zelfs maar één pil per dag nemen om het virus onder controle te houden. Slechts een hele kleine minderheid moet meer pillen nemen. Maar vanaf het moment dat je stopt met die medicatie, ontwikkelt het virus zich wel verder".

Leef je minder lang met hiv?

"Dat is een moeilijke kwestie. Als de diagnose op tijd komt, nog voor de eerste symptomen optreden, als de patiënt zijn medicatie goed neemt en er zijn geen andere factoren die de levensverwachting verlagen, kunnen we zeggen dat deze patiënt waarschijnlijk een bijna normale levensverwachting heeft. Maar als je bijvoorbeeld te lang wacht om je te laten testen en er zijn al symptomen, loop je een risico op ziekte en om jonger te sterven. Dat geldt ook als er andere factoren zijn die de levensverwachting beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld bij patiënten die het virus hebben opgelopen door intraveneus druggebruik".

Krijgen alleen homoseksuele mannen hiv?

"Als je het wereldwijd bekijkt, komt besmetting het vaakst voor tussen mannen en vrouwen. Naar schatting is in België ongeveer één homoseksuele man op de twintig besmet. De kans is dus  a priori groter dat je als homo met iemand met HIV seks hebt. Daarnaast spelen het aantal partners en de manier waarop je seks hebt een rol".

Ben je verplicht om je bedpartners te vertellen dat je hiv hebt?

"Er bestaat geen specifieke wetgeving rond, maar ethisch gezien moet je het wel doen. Wij raden ook aan om het te vertellen, of anders zeker goede bescherming te gebruiken. Als arts mogen we de partner of partners niet waarschuwen, dat valt onder het beroepsgeheim".

Werkt het feit dat behandeling mogelijk is, risicogedrag in de hand?

"Waarschijnlijk wel. Sinds het midden van de jaren negentig bestaan de voorlopers van de anti-retrovirale medicijnen die we vandaag kennen en kunnen we dus behandelen. Vanaf die periode zagen we in België het aantal nieuwe gevallen ook toenemen en zagen we ook andere soa's toenemen bij homoseksuele mannen".

Kan je op een natuurlijke manier kinderen krijgen als je hiv hebt?

"Als er sprake is van een ondetecteerbare virale lading, dus wanneer het virus door medicatie onder controle is, is het risico op besmetting zeer laag. Bij heteroseksueel contact met een niet-behandelde patiënt is het risico op besmetting gemiddeld 1 op 1.000. Als er behandeling is, vermindert die kans met zo’n factor 20, dat is 1 op 20.000. Dus voor koppels waarbij de man of de vrouw seropositief is maar met ondetecteerbare virale lading, wordt onbeschermde seks doorgaans aangeraden als de beste manier om kinderen te krijgen. Over seks zonder condoom publiceerde de Hoge Gezondheidsraad in juni 2013 zelfs een formeel advies".

Mag een moeder met hiv borstvoeding geven?

"Als de moeder tijdens de zwangerschap succesvol behandeld werd, is de kans heel klein dat ze het virus doorgeeft aan haar baby. Toch wordt in het westen hiv-positieve moeders stellig afgeraden om borstvoeding te geven, omdat flesvoeding veiliger is. In Afrika bijvoorbeeld, is dat anders. Daar weegt de kleine kans op besmetting niet op tegen de kans dat een vrouw niet aan babyvoeding of veilig water geraakt, wat een veel groter risico inhoudt voor haar kind".

1404

Aankondiging voor dinsdag 01 december 2015, ‪#‎freehugs‬

Wij brengen graag eens positief nieuws tussen al het andere nieuws van de laatste dagen en weken.

Willen jullie van ons een KNUFFEL? Gratis Knuffelactie uit solidariteit voor mensen die leven met hiv op 01 december Wereldaidsdag! #freehugs, om verder 'taboe & stigma' rond hiv te doorbreken!

Het WIV neemt voor het tweede jaar op rij een daling waar van het aantal nieuwe hiv diagnoses. In 2014 geldt deze daling voor de eerste keer bij de twee bevolkingsgroepen die in België het meest door hiv getroffen worden.

1403

Volledige versie van het hiv/aids rapport 2014