1402

Zestien was Anne en stapelverliefd. Zo’n prille eerste romance, hoe mooi en onschuldig hoort het leven dan te zijn? Dat was het ook. Tot een test uitwees dat de jonge Romeo het hiv-virus bij zich droeg. Drie maanden later bleek ook Anne besmet.

„Hij was mijn eerste echte vriendje. Natuurlijk hadden we wel eens van hiv en aids gehoord, maar we woonden in een klein dorp. Hier komen dat soort dingen niet voor, dachten we. Hoe belangrijk het was om jezelf tegen ziekten te beschermen, hoorden we in de klas tijdens seksuele voorlichting. ’Misschien moeten wij ons ook laten testen’, zeiden we tegen elkaar. Zijn uitslag was meteen positief. Ik werd negatief getest, maar moest iedere maand terugkomen in verband met de incubatietijd. De eerste twee tests waren negatief. Mijn hoop groeide. De derde keer was het mis.

Mama's bloed is ziek

„De man met wie ik ben getrouwd, was eerst alleen een goede vriend. Hij wist al langer van mijn ziekte. Inmiddels ben ik 26 en hebben we twee kinderen. Die zijn met een spuitje verwekt. Ik wilde niet dat mijn geliefde risico liep. Tijdens de zwangerschap heb ik medicijnen geslikt zodat mijn kinderen gezond geboren zouden worden.

Ze zijn nu 4 en 5 en weten dat ik ’anders’ ben. ’Mama heeft ziek bloed.’ Nee, ik ben niet bang dat ik hen besmet. Ze weten dat ze uit de buurt van mijn bloed moeten blijven.

Lees het hele interview met Anne hier

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde ontwikkelt een mobiele applicatie die gebruikers helpt om preventieve hiv-medicijnen correct te gebruiken. De app, een primeur voor Europa, moet tegen de zomer van 2016 klaar zijn.

1401

De app maakt deel uit van een studie die het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) onlangs opzette omtrent het gebruik van zogenaamde PrEP of 'pre-exposure prophylaxis' bij homomannen. Die preventieve medicijnen bevatten hiv-remmers die een infectie kunnen voorkomen. Ze zijn bedoeld voor wie een verhoogd risico op besmetting loopt. Tal van internationale studies hebben de doeltreffendheid bewezen, het ITG onderzoekt nu het gebruik in de haalbaarheidsstudie Be-PrEP-ared.
"Om preventief gedrag te stimuleren en seksuele gezondheid te bevorderen, is het belangrijk dat mensen weten hoe ze de medicatie moeten gebruiken, want therapietrouw is cruciaal",

legt Christiana Nöstlinger van het ITG uit.

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses heeft in 2014 in Europa een recordhoogte bereikt. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids echter vooruitgang.

Volgens een rapport van het Europees Centrum voor de Preventie en de Controle van Ziektes (ECDC) zijn vorig jaar 142.197 nieuwe besmettingen geregistreerd. In 2013 werden nog 136.235 nieuwe gevallen geteld. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids echter vooruitgang.

'We roepen de Europese landen op om moedige maatregelen te nemen en de hiv-epidemie voor altijd te stoppen', zei Zsuzsanna Jakab, regionaal directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die het rapport toelichtte.

1400

Oost-Europa

Vooral de landen in Oost-Europa lieten een enorme stijging noteren. Alleen al Rusland meldde 85.252 nieuwe infecties. In Bulgarije, Hongarije, Tsjechië en Slovakije zijn de jaarlijks gediagnosticeerde infecties sinds 2005 verdubbeld. Het virus wordt daar vooral overgedragen door heteroseksuele contacten of verontreinigde drugsnaalden.

In de Europese Unie (EU) echter wordt het virus overwegend door seksueel contact onder mannen doorgegeven. 'Hiv-diagnoses bij mannen die seks hebben met mannen, zijn in een alarmerend tempo gestegen', aldus het rapport. Van 30 procent infecties in 2005 naar 42 procent in 2014.

België: 1.039 vaststellingen

In België werd het aidsvirus in 2014 volgens het ECDC-rapport vastgesteld bij 1.039 mensen. 

Ondanks dat het aantal besmette migranten terug loopt, waarschuwt de WHO deze groep niet te verwaarlozen. 'De WHO roept alle landen in Europa op hiv-testen en een preventie- en behandelingsaanbod ter beschikking te stellen aan alle vluchtelingen en migranten, onafhankelijk van hun rechtspositie. Dat is ook de veiligste weg om de eigen bevolking tegen een hiv-besmetting te beschermen.'

Wereldwijd daling van 35 procent

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn in 2014 wereldwijd twee miljoen mensen het aidsvirus besmet. Dat aantal loopt echter sterk terug: de nieuwe besmettingen zijn sinds 2000 met zowat 35 procent gedaald, 36,9 miljoen mensen zijn drager van het virus en 1,2 miljoen mensen zijn vorig jaar gestorven door ziektes gerelateerd aan aids.

Op dinsdag 1 december is het Wereld Aids Dag. (Belga/AVE)

 

In 2014 werden 1039 hiv-infecties vastgesteld in België, een daling met acht procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Een spectaculair cijfer. 

1399

Gemiddeld per dag worden 3 nieuwe diagnoses gesteld, van mensen besmet met het hiv-virus. Voor 2014 komt dat neer op 1039 nieuwe gevallen. Dat gaat nog steeds om een groot aantal, zeker in vergelijking met de rest van Europa, maar toch daalt het aantal met acht procent, in vergelijking met 2013. Of het om een begin van een structurele daling gaat, kan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, die de cijfers jaar na jaar verzamelt, niet meteen bevestigen. De grootste daling (- 21 procent) zit in de groep van mannen die met andere mannen seks hebben, al blijven die wel goed voor bijna de helft van de nieuwe registraties. Mensen laten zich ook steeds meer testen, zo blijkt, met ongeveer 62 hiv-tests per duizend inwoners. Vooral 25- en 34-jarigen laten vaker bloed trekken.

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses bij homo’s in ons land is vorig jaar gedaald met ruim 20 procent. Dat is de eerste daling in bijna 15 jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Ook bij hetero’s zijn er vorig jaar minder besmettingen vastgesteld met het virus dat aids veroorzaakt, maar bij hen is de daling al een jaar eerder ingezet.

1398

Sinds halfweg de jaren ’90 is het aantal nieuwe hiv-infecties bijna jaar na jaar gestegen, tot we in 2012 een piek bereikten met 1.229 nieuwe diagnoses. Sindsdien is dat cijfer gedaald tot 1.039 nieuwe besmettingen vorig jaar. Een daling met bijna acht procent, vergeleken met 2013. Maar het betekent gemiddeld nog altijd bijna drie nieuwe infecties per dag.

1397

Foto: Directeur Jakab van de WHO-Europa (links) en topman Chan van de WHO (rechts) EPA

Bij 142.000 mensen in Europa is vorig jaar een hiv-besmetting vastgesteld, het hoogste aantal ooit. De stijging komt vooral voor rekening van Oost-Europa, waar het aantal besmettingen in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld is.

De cijfers staan in een rapport van het bureau Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor de voorkoming en beheersing van ziektes (ECDC). De stijging van het aantal gevallen in Oost-Europa wordt voor een groot deel veroorzaakt door heteroseksuele contacten, terwijl drugsgebruik ook een belangrijke oorzaak blijft. De meeste besmettingen in Europa ontstaan nog altijd door homoseksuele contacten. 

De twee gezondheidsbureaus constateren dat maatregelen tegen hiv in Europa niet afdoende zijn. De WHO en de ECDC roepen de Europese regeringen op een actieplan te maken "om de hiv-epidemie in te tomen".  

Een unieke samenwerking tussen gezondheidsorganisaties en dating apps voor homo’s stimuleert hiv-testen onder miljoenen Europese app-gebruikers tijdens de Europese Hiv-Hepatitis Testweek.

1395

Tijdens de Europese HIV-Hepatitis Testing Week 2015 (20-27 november), promoten Grindr, Hornet en PlanetRomeo (drie van de meest populaire dating apps voor mannen die seks hebben met mannen in Europa) gratis de nieuw gecreëerde Europese “ HIV Test Finder” onder hun miljoenen Europese gebruikers. Het initiatief is georganiseerd door een werkgroep van hiv-organisaties uit heel Europa, waaronder  Soa Aids Nederland,  Terrence Higgins Trust (UK), RSFL (Zweden) en Iskorak (Kroatië). Gezondheidsorganisaties uit 23 EU-landen steunen officieel de actie.

HIV Test Finder

De Europese HIV Test Finder is gemaakt door Aidsmap.com, met financiële steun van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Bestrijding ( ECDC). Dit online en mobiel geoptimaliseerde instrument bevat meer dan 2000 hiv-testcentra en klinieken in 28 EU-landen.

 

"In heel Europa wordt 47% van de nieuw gerapporteerde hiv-diagnoses te laat gediagnosticeerd, hoewel we weten dat mensen die vroeg getest en behandeld worden, veel minder kans hebben om het virus aan anderen over te dragen" , legt Dr Andrew Amato-Gauci uit, hoofd van het ECDC programma voor hiv/aids, soa’s en virale hepatitis. "Een snelle en eenvoudige bloedtest vertelt of je geïnfecteerd bent of niet - en met die kennis kun je eigen gezondheid en die van anderen beter beschermen. Met de Europese HIV Test Finder op de computer of mobiele telefoon, duurt het slechts een paar seconden om een testlocatie in de buurt te vinden. Waar je ook bent in Europa.”

 

Cary James van Terrence Higgins Trust voegt toe: "Deze baanbrekende samenwerking met de bedrijven achter dating apps laat zien, dat we echt wat bereiken als we op Europees niveau krachten bundelen. Ons gemeenschappelijke doel is het beëindigen van de hiv-epidemie in Europa en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mannen die seks hebben met mannen. Door Europa-breed samen te werken, voegen we waarde toe aan de nationale hiv-programma's en het eerder bereiken van onze doelen”.

 

1396

Ieder jaar op 1 december viert de wereld World Aids Day. Toch gaat deze dag voor velen ongemerkt voorbij. SCORA Gent gelooft dat dit komt door het taboe en het stigma dat nog altijd over HIV/Aids heerst in onze maatschappij. Het stigma dat patiënten met HIV iedere dag met zich meedragen wordt deels veroorzaakt door onwetendheid, maar vooral door het gebrek aan juiste informatie in onze maatschappij. Hier willen wij verandering in brengen.

1394

‘The Stigma Challenge’ is een nieuw project waarbij we op een informele en originele manier zo veel mogelijk mensen willen informeren rond preventie van HIV, hoe het is om te leven met HIV en het stigma dat ermee gepaard gaat. Als platform van deze campagne nemen we in samenwerking met De Lijn Oost-Vlaanderen een tram op tramlijn 1 op 1 december over. Deze tram wordt vervolgens onderverdeeld in een campagnedeel en een muziekdeel.

In het campagnedeel willen we zorgen voor informele ontmoetingen tussen trampassagiers en experts en studenten van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Praten over HIV en alles dat erbij komt kijken is hier het belangrijkste doel van de campagne.

Het muziekdeel zorgt vervolgens voor een bruisende sfeer en dient om twijfelende buitenstaanders aan te trekken om een kijkje te nemen op de tram. Door jonge bands en dj’s aan bod te laten komen hopen we vooral ook een jong publiek aan te trekken. Daarbij zorgen de unplugged sessies van de bands en dj’s voor een creatieve pitch op de campagne.

Facebook: https://www.facebook.com/events/181348822210905/

Waar: Station Gent Sint-Pieters en Tram 1 - Koningin Maria Hendrikaplein 1 - 9000 Gent

De Hiv Vereniging België vzw steunt als Belgisch ambassadeur van 'The Stigma Project' het project van Scora.

Patrick Reyntiens schrijft biografie: positief, tot je erbij neervalt

Al 30 jaar leeft Patrick Reyntiens (51) met hiv. Hij werd ontslagen, verloor haast al zijn vrienden, dacht aan zelfmoord. "Normaal gezien was ik nu een hoopje as in een nis op het kerkhof van Willebroek." Vlak voor de publicatie van zijn biografie kreeg hij opnieuw een zware klap. "Maar tegelijk voel ik een enorme overlevingsdrang."

1391

"Ja, jong: that's life zeker? Maar je hebt gelijk: ik stond even terug op nul. Het was van voren af aan beginnen. Ook al ben ik niet gelovig, ik heb de voorbije maanden veel met overleden vrienden en familie gebabbeld. Mijn vader, mijn moeder: ze waren opnieuw sterk aanwezig.

Lees het volledige interview:  http://www.uitgeverijvrijdag.be/nieuws/interview-patrick-reytiens-in-de-morgen

 

Peter Positief · Een leven met hiv
Peter Dombret

Mijn motto is: ‘Ik ben seropositief, maar laat die "sero" maar vallen.' Ik bedenk zelfs een nieuwe, eigen betekenis voor de afkorting hiv: Hallo Intieme Vrienden. Ik benoem mijn virussen niet langer als vijanden, maar als intieme vrienden. Heel intiem zelfs. Ze zitten in mijn bloed. In heel mijn lichaam. Ik kan er ‘voorlopig' niet vanaf geraken. Ik sluit er dus maar beter vriendschap mee, in plaats van ertegen te vechten en er ongelukkig van te worden. (Peter Positief, p. 111-112)

Persbericht: http://www.epo.be/mail/mail.php?id=2491

Actie 'gratis knuffels' op Wereldaidsdag

1388

Peter Dombret, auteur van Peter Positief, grijpt Wereldaidsdag (1/12) aan om taboe en stigma rond HIV/AIDS te doorbreken. Op 1/12 van 12u tot 16u zal hij in het Centraal Station van Antwerpen 'gratis knuffels' uitdelen. Dit doet hij over de dag erna, op 2/12, op hetzelfde uur in het Centraal Station van Amsterdam. Met deze actie wil hij bijdragen tot meerverdraagzaamheid ten aanzien van hiv plussers.

1384

Het boek

Natuurlijk, de wereld is aan de optimisten. Maar wat doe je wanneer je dokter je op een dag meedeelt: ‘Uw bloedresultaten wijzen uit dat u seropositief bent'? Het is augustus 1995 en Peter Dombret, op dat moment net 28 jaar, voelt de hemel op zijn hoofd vallen. In die periode staat de diagnose nog bijna gelijk aan een doodvonnis. Dat zijn toenmalige vriend en grote liefde Tom al langer seropositief is, daarvan op de hoogte is, en hem al dan niet bewust besmet heeft, maakt het drama nog groter. Maar wonderlijk genoeg krabbelt Peter overeind. Eerst aarzelend maar daarna steeds vastberadener. Al snel licht hij zijn ouders in, zijn vrienden volgen. ‘Twee tot drie jaar na mijn besmetting lukt het mij om de ziekte een goede plaats te geven', vertelt hij. ‘Mijn motto is: "Ik ben seropositief, maar laat die "sero" maar vallen."' En zo vervelt Peter Dombret tot Peter Positief. Dit boek is zijn verhaal en het klinkt als een lied van hoop en optimisme.

Met een voorwoord van Franky Devuyst, voorzitter HIV Vereniging België.

'Een eerlijk relaas over homo zijn, liefde in tijden van hiv, de uitdagingen van seropositief zijn, en nooit opgeven.' - professor Marie Laga, Instituut voor Tropische Geneeskunde

'HIV kwam in de taboesfeer terecht, waardoor mensen er niet meer over praten. Met deze sterke getuigenis doorbreekt Peter dat stilzwijgen, inspireert hij anderen om zijn voorbeeld te volgen en elkaar te steunen. Een begripvolle omgeving maakt zo'n tweede coming-out immers veel makkelijker.' - Yves Aerts, Coördinator van de Vlaamse holebi- en transgenderkoepel çavaria

In de aanloop naar de Wereldaidsdag op 1 december, brengt EPO dit recent verschenen boek graag onder de aandacht. Per verkocht exemplaar gaat er 1 euro naar de HIV Vereniging België.

Peter Dombret kwam ruim 25 jaar geleden uit de kast als homo. 20 jaar geleden werd hij besmet met hiv. Peter Positief is zijn debuut als schrijver.

Bekijk de inhoud

Lees de inleiding

Technische gegevens

2015 - paperback (12,5 x 20 cm) - 226 p. - € 22,50 - uitgeverij EPO