Home | Informatie | Maatschappelijke gevolgen

De meeste mensen lopen hiv op door onveilige seks. Hiv verspreidt zich vooral omdat veel mensen hun hiv-status niet kennen. Want veruit de meeste mensen met hiv nemen de verantwoordelijkheid om hiv niet verder te verspreiden. Het besef van deze verantwoordelijkheid en andere oorzaken kunnen bij mensen met hiv leiden tot problemen op seksueel gebied.

De helft van de mensen met hiv ondervindt problemen op seksueel gebied. Het kan bijvoorbeeld gaan om verminderd verlangen naar seks, erectiestoornissen of het mijden van seks. Het is belangrijk f-dat je problemen op seksueel gebied bespreekt met je arts of hiv-consulent. Samen kunnen jullie kijken waar de oorzaken liggen.

 

Veel voorkomende oorzaken zijn;

 

1° Bijwerkingen van hiv remmers.

Hiv remmers kunnen bijdragen aan een verminderde zin in seks. De arts of hiv-consulent kan medicatie voorschrijven. Bijvoorbeeld erectiepillen. Eventueel kan de overstap naar een andere combinatie worden overwogen.

2° Problemen met condoomgebruik.

Zit het condoom niet lekker ? Heb je te maken met condooms die afglijden of scheuren ? Meestal komt dit omdat het condoom niet goed is om gedaan. Vind je het lastig om een condoom ter sprake te brengen ? Voel je weerzin tegen het vrijen met condoom ?

Bedenk dat de argumenten hetzelfde zijn voor mensen met en zonder hiv. Bij elk seksueel contact moeten beid partijen er vanuit gaan dat de ander ongemerkt soa's of hiv kan hebben.

3° Angst om hiv over te dragen.

Je kunt erop vertrouwen dat veilige seks ook echt veilig is om hiv-overdracht te voorkomen.

Daarnaast is het van belang te weten dat de kans op hiv-overdracht veel kleiner is als je succesvol wordt behandeld met hiv-remmers. Als hiv ondetecteerbaar is in je bloed, komt het ook minder voor in sperma en in vaginaal vocht. Volgens de laatste inzichten daalt de infectiositeit met 96 % wanneer je virale lading ondetecteerbaar is en je geen andere soa's hebt.

Als het condoom scheurt, kan je sekspartner een preventieve PEP-behandeling krijgen tot 72 uur na het risicovol contact.