Home | Nieuws

HVB vzw nieuws

379

The most popular information resources for people living with HIV are now available in lots of other languages! You can find them all at: www.aidsmap.com/translations.

Hey Start Talking fans, Thanks for making 2015 a year to celebrate. Take a look back at some highlights and share the video with your friends.

1424

Share following film:

https://www.facebook.com/starttalkinghiv/videos/856007271178707/?video_source=pages_finch_main_video&theater

Het boek Peter Positief! Op eindejaar een boek lezen waar je een ‘positief warm knuffelgevoel’ van krijgt? Lees dan het boek Peter Positief! Dit boek is het verhaal van Peter en klinkt als een lied van hoop en optimisme!

1422

Boekgegevens

ISBN: 9789462670488 · 2015 · paperback (12,5 x 20 cm) - 226p. · prijs: € 22.50

1416

Michiel, Odaily, Lavyenne en Peter knuffelen erop losFoto: wim hendrix

Peter Dombret werd twintig jaar geleden besmet met het hiv-virus. Intussen staat hij positiever in het leven, dinsdag deelde hij zelfs ‘seropositieve’ knuffels uit in Antwerpen-Centraal.

Naar aanleiding van Wereldaidsdag trad Peter Dombret een namiddag uit zijn comfortzone en knuffelde vier uur lang onbekende voorbijgangers in het station van Antwerpen. “Ik wil met deze actie het taboe doorbreken dat rond hiv hangt. Ik vertel ook aan iedereen die komt knuffelen waarom ik hier sta. Ik wil ze ervan overtuigen dat ze niet bang hoeven te zijn voor dragers van het hiv-virus.” Peter werd twee uur bijgestaan door zijn goede vriend Michiel Vandeweert, hij lijdt aan de ziekte Progeria, een verouderingsziekte. “Ik vraag vandaag aandacht voor hiv, want ook al is de ziekte minder zichtbaar dan bij mij, ze is er wel. Peter en ik hebben veel gemeen, we staan beiden stil bij onze ziekten, maar proberen er een positieve boodschap uit te brengen.”

Lees meer in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen

 

1413

Vandaag is het wereld Aids Dag. Overal ter wereld houden mensen acties om zich solidair te tonen met hiv patiënten. Ook progeriapatiënt Michiel Vandeweert uit Diepenbeek vraagt aandacht voor de ziekte, een goede vriend van hem is al twintig jaar seropositief. In het station van Antwerpen hield Michiel daarom een opmerkelijke actie. Voor iedereen een gratis knuffel.

Bron: http://www.tvl.be/nieuws/progeriapatient-michiel-deelt-knuffels-uit-21489

1412

Het is vandaag wereldaidsdag. En dan staat de hele wereld stil bij de strijd tegen aids. In 2014 leefden wereldwijd bijna 37 miljoen mensen met hiv. Als oproep tot solidariteit met deze mensen deelde de seropositieve Peter Dombret vandaag gratis knuffels uit aan het Centraal Station. Hij werd daarbij geholpen door Michiel, de bekendste progeriapatiënt van ons land.

Bron: http://atv.be/nieuws/positieve-knuffels-om-taboe-hiv-te-doorbreken-21467

1 december is gewoon een dag , [ na ] vandaag is het oud nieuws

1409

"We moeten HIV op zijn kop zetten en anders kijken naar HIV, zoniet blijft 1 december ‘just another day’."

Om daadwerkelijk iets te veranderen moet de manier waarop we kijken, berichten over HIV veranderen .

Daarom zetten wij HIV op zijn kop.

"Omdat HIV op zijn kop staat, zie je HIV misschien in een ander perspectief  of begin je daadwerkelijk anders te denken over HIV.

Als iemand uiteindelijk zegt ' hey , waarom staat HIV op z'n kop? ' dan is men alvast reeds beginnen nadenken.

1410

 

1411

Het WIV neemt voor het tweede jaar op rij een daling waar van het aantal nieuwe hiv diagnoses. In 2014 geldt deze daling voor de eerste keer bij de twee bevolkingsgroepen die in België het meest door hiv getroffen worden.

1403

Volledige versie van het hiv/aids rapport 2014

 

 

1396

Ieder jaar op 1 december viert de wereld World Aids Day. Toch gaat deze dag voor velen ongemerkt voorbij. SCORA Gent gelooft dat dit komt door het taboe en het stigma dat nog altijd over HIV/Aids heerst in onze maatschappij. Het stigma dat patiënten met HIV iedere dag met zich meedragen wordt deels veroorzaakt door onwetendheid, maar vooral door het gebrek aan juiste informatie in onze maatschappij. Hier willen wij verandering in brengen.

1394

‘The Stigma Challenge’ is een nieuw project waarbij we op een informele en originele manier zo veel mogelijk mensen willen informeren rond preventie van HIV, hoe het is om te leven met HIV en het stigma dat ermee gepaard gaat. Als platform van deze campagne nemen we in samenwerking met De Lijn Oost-Vlaanderen een tram op tramlijn 1 op 1 december over. Deze tram wordt vervolgens onderverdeeld in een campagnedeel en een muziekdeel.

In het campagnedeel willen we zorgen voor informele ontmoetingen tussen trampassagiers en experts en studenten van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Praten over HIV en alles dat erbij komt kijken is hier het belangrijkste doel van de campagne.

Het muziekdeel zorgt vervolgens voor een bruisende sfeer en dient om twijfelende buitenstaanders aan te trekken om een kijkje te nemen op de tram. Door jonge bands en dj’s aan bod te laten komen hopen we vooral ook een jong publiek aan te trekken. Daarbij zorgen de unplugged sessies van de bands en dj’s voor een creatieve pitch op de campagne.

Facebook: https://www.facebook.com/events/181348822210905/

Waar: Station Gent Sint-Pieters en Tram 1 - Koningin Maria Hendrikaplein 1 - 9000 Gent

De Hiv Vereniging België vzw steunt als Belgisch ambassadeur van 'The Stigma Project' het project van Scora.

Peter Positief · Een leven met hiv
Peter Dombret

Mijn motto is: ‘Ik ben seropositief, maar laat die "sero" maar vallen.' Ik bedenk zelfs een nieuwe, eigen betekenis voor de afkorting hiv: Hallo Intieme Vrienden. Ik benoem mijn virussen niet langer als vijanden, maar als intieme vrienden. Heel intiem zelfs. Ze zitten in mijn bloed. In heel mijn lichaam. Ik kan er ‘voorlopig' niet vanaf geraken. Ik sluit er dus maar beter vriendschap mee, in plaats van ertegen te vechten en er ongelukkig van te worden. (Peter Positief, p. 111-112)

Persbericht: http://www.epo.be/mail/mail.php?id=2491

Actie 'gratis knuffels' op Wereldaidsdag

1388

Peter Dombret, auteur van Peter Positief, grijpt Wereldaidsdag (1/12) aan om taboe en stigma rond HIV/AIDS te doorbreken. Op 1/12 van 12u tot 16u zal hij in het Centraal Station van Antwerpen 'gratis knuffels' uitdelen. Dit doet hij over de dag erna, op 2/12, op hetzelfde uur in het Centraal Station van Amsterdam. Met deze actie wil hij bijdragen tot meerverdraagzaamheid ten aanzien van hiv plussers.

1384

Het boek

Natuurlijk, de wereld is aan de optimisten. Maar wat doe je wanneer je dokter je op een dag meedeelt: ‘Uw bloedresultaten wijzen uit dat u seropositief bent'? Het is augustus 1995 en Peter Dombret, op dat moment net 28 jaar, voelt de hemel op zijn hoofd vallen. In die periode staat de diagnose nog bijna gelijk aan een doodvonnis. Dat zijn toenmalige vriend en grote liefde Tom al langer seropositief is, daarvan op de hoogte is, en hem al dan niet bewust besmet heeft, maakt het drama nog groter. Maar wonderlijk genoeg krabbelt Peter overeind. Eerst aarzelend maar daarna steeds vastberadener. Al snel licht hij zijn ouders in, zijn vrienden volgen. ‘Twee tot drie jaar na mijn besmetting lukt het mij om de ziekte een goede plaats te geven', vertelt hij. ‘Mijn motto is: "Ik ben seropositief, maar laat die "sero" maar vallen."' En zo vervelt Peter Dombret tot Peter Positief. Dit boek is zijn verhaal en het klinkt als een lied van hoop en optimisme.

Met een voorwoord van Franky Devuyst, voorzitter HIV Vereniging België.

'Een eerlijk relaas over homo zijn, liefde in tijden van hiv, de uitdagingen van seropositief zijn, en nooit opgeven.' - professor Marie Laga, Instituut voor Tropische Geneeskunde

'HIV kwam in de taboesfeer terecht, waardoor mensen er niet meer over praten. Met deze sterke getuigenis doorbreekt Peter dat stilzwijgen, inspireert hij anderen om zijn voorbeeld te volgen en elkaar te steunen. Een begripvolle omgeving maakt zo'n tweede coming-out immers veel makkelijker.' - Yves Aerts, Coördinator van de Vlaamse holebi- en transgenderkoepel çavaria

In de aanloop naar de Wereldaidsdag op 1 december, brengt EPO dit recent verschenen boek graag onder de aandacht. Per verkocht exemplaar gaat er 1 euro naar de HIV Vereniging België.

Peter Dombret kwam ruim 25 jaar geleden uit de kast als homo. 20 jaar geleden werd hij besmet met hiv. Peter Positief is zijn debuut als schrijver.

Bekijk de inhoud

Lees de inleiding

Technische gegevens

2015 - paperback (12,5 x 20 cm) - 226 p. - € 22,50 - uitgeverij EPO