Home | Nieuws

HIV in de media

Amerikaanse chirurgen van het John Hopkins Ziekenhuis in Baltimore hebben de allereerste orgaantransplantaties tussen hiv-patiënten ooit volbracht.

1431

De lever en een nier van een overleden persoon met hiv gingen naar twee verschillende mensen die ook besmet zijn met het virus.

De succesvolle operaties komen drie jaar na het afschaffen van een wet die orgaantransplantaties van mensen met het virus verbiedt. Volgens het ziekenhuis sterven er jaarlijks tussen de vijfhonderd en zeshonderd mensen met hiv, van wie de organen nog gezond zijn. Nu is aangetoond dat een transplantatie mogelijk is, kunnen volgens het ziekenhuis veel levens worden gered.

Volgens een professor van het ziekenhuis gaat het erg goed met de patiënten.

Auteur(s): J van Bergen - Publicatiedatum: 12-02-2016  - Artikelnummer: 4455

1430

Media suggereren dat veilig vrijen geadviseerd wordt voor iedereen die terugkeert uit een Zika gebied. Wereldwijd adviseren public health instellingen net even anders. Oorzaak: de evidence voor de aanbevelingen is gebaseerd op een drietal casussen waarbij seksuele overdracht aannemelijk is. De tijd zal leren of seks daadwerkelijk een significant risico is voor infectie met het Zikavirus. Voorlopig pleiten de gegevens daartegen.

Nu.nl kopte op 11 febr 2016 met de tekst “RIVM raadt veilig vrijen aan na terugkeer uit Zika gebied“ : “Wie in een gebied is geweest waar het Zikavirus heerst, kan na terugkeer het beste een maand lang veilig vrijen”.  WHO waarschuwde begin van de maand voor de mogelijkheid van seksuele overdracht. Het Amerikaanse CDC kwam 5 februari met de aanbeveling “…dat mannen die een zwangere partner hebben en die wonen in of terugkeren uit een Zika gebied moeten afzien van seks of consistent en correct condooms moeten gebruiken gedurende de gehele zwangerschap “ (MMWR  vol 65 CDC. febr5 , 2016). Mannen die geen zwangere sekspartner(s) hebben mogen van het CDC zelf weten of ze af zien van seks of alleen beschermde seks hebben met hun seksuele partner(s). Het Europese ECDC kwam op 8 februari met de aanbeveling om reizigers te informeren over seksuele overdracht. Mannen die een zwangere partner hebben, of een partner die “at risk” is voor zwangerschap worden geadviseerd om een condoom te gebruiken tot 28 dagen na terugkeer uit ZIKA gebied en tot 6 maanden na een laboratorium geconfirmeerde Zikavirus klachtenbeeld.

1429

Amsterdam, 25 januari 2016 – Hoog-risico HPV-infecties in de anus, die kanker kunnen veroorzaken, komen zeer veel voor bij homomannen en het hebben van hiv is een risicofactor voor deze HPV-infecties. Dit is aangetoond in onderzoek, gedaan in Amsterdam op de GGD en bij het Medisch Centrum Jan van Goyen, in een groep van 750 homomannen. HPV is het humaan papillomavirus, dat kanker kan veroorzaken in o.a. de baarmoeder, de anus en de penis.

HPV-vaccinatie
Er zijn effectieve vaccins tegen HPV-infecties, maar in Nederland ( en België ) worden jongens niet routinematig gevaccineerd, meisjes wel. Soa Aids Nederland pleit al langer voor het inenten van jongens, vanaf 12 jaar, tegen het HPV-virus. Jan van Bergen van Soa Aids Nederland :

“De huidige vaccinatiestrategie schiet tekort. Waarom vaccineren we wel meisjes en geen jongens? Ja, het HPV veroorzaakt baarmoederhalskanker, maar ook kanker van de mond, keel, penis en anus. En homomannen hebben een veel grotere kans op anale kanker dan vrouwen op baarmoederhalskanker. “

NEDERLAND. Een met hiv besmette man mag zijn eigen medicinale wiet blijven telen.

1428

De hiv-medicijnen die de man moet nemen, maken hem misselijk en hij moet ervan braken. Door een bepaalde soort wiet te gebruiken, wordt dat effect tenietgedaan. Door het braken kan de man uit Amsterdam zijn levensnoodzakelijke medicijnen niet binnenhouden. Met zijn zelfgekweekte medicinale cannabis voorkomt hij dat er een levensbedreigende situatie ontstaat. Er is een officieel aangewezen Nederlandse firma die medicinale wiet teelt, maar de variëteiten die voorhanden zijn, werken niet voor de man. Daarom is hij genoodzaakt zijn eigen wiet te kweken

Hiv is alsmaar resistenter geworden tegen zijn belangrijkste medicijn. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt.

1427

Het antiretrovirale medicijn Tenofovir is het meest gebruikte medicijn in de bestrijding en preventie van hiv. Deze infectieziekte is seksueel overdraagbaar en kan aids veroorzaken.

Onderzoek van de University College London wijst nu uit dat delen van hiv resistent aan het worden zijn tegen dit meest gebruikte medicijn. De wetenschappers onderzochten de effectiviteit van Tenofovir bij meer dan 2.000 hiv-patiënten over een periode van 15 jaar.

"De resultaten van onze studie zijn onrustwekkend", vertelde hoofdonderzoeker Ravi Gupta aan BBC News. Bij 20 procent van de onderzochte Europese hiv-patiënten bleek het medicijn minder effectief te zijn geworden.

In Afrika waren de resultaten nog dramatischer. Bij 60 procent van de onderzochte Afrikaanse patiënten is de infectieziekte hiv alsmaar resistenter geworden voor het medicijn.

Volkskrant spreekt deelnemers test met PrEP

We volgen deelnemers aan een test met PrEP. Dit is een preventief medicijn tegen hiv.

1425

Alles went, zelfs een dagelijkse dosis hiv-remmers. Alexander (49), Peter (42) en Giovanni (23) slikken sinds een half jaar iedere dag het preventieve hiv-medicijn PrEP, in de vorm van een blauwe pil. PrEP vermindert de kans dat je hiv oploopt met 90 procent. 'In het begin was het best een ding om als gezond persoon zo'n zwaar medicijn te gebruiken', zegt Alexander. 'Maar het is nu routine geworden, alsof je een vitaminepil bij de maaltijd neemt.'

Martin Shkreli stapt op als CEO van zijn eigen farmabedrijf Turing. Dat schrijft The Guardian. De 'meest gehate man van Amerika' werd deze week opgepakt naar aanleiding van een fraudeonderzoek naar twee bedrijven waar hij in het verleden gewerkt had.

1421

Gisteren werd Shkreli door de FBI opgepakt uit zijn woning in Manhattan. Hij wordt ervan beschuldigd investeerders van MSMB Capital Management, het hefboomfonds waar hij als manager werkte, opgelicht te hebben. Hij zou de miljoenenschuld van dat hedgefonds afbetaald hebben met de kas van een ander bedrijf waar hij destijds werkzaam was: Retrophin.

Ontslag

In een mededeling laat Turing weten dat het Ron Tilles aanduidt als interim-CEO. "We wensen Martin Shkreli te danken voor de hulp om Turing Pharmaceuticals uit te bouwen tot een dynamisch, op onderzoek gefocust bedrijf. We wensen hem succes met al zijn toekomstige uitdagingen", aldus Tilles. 
Shkreli, die gisteren in de federale rechtbank in Brooklyn zei onschuldig te pleiten, is ondertussen op borg vrijgelaten. "Blij terug thuis te zijn. Dank voor de steun", liet hij via Twitter weten.

Aidsmedicijn

Shkreli maakte zich erg onpopulair toen hij met zijn start-up Turing Pharmaceuticals de rechten op aidsmedicijn Daraprim overnam en prompt 50 keer duurder maakte. De prijs van de pil steeg van 13,5 dollar naar 750 dollar. Het leverde hem de titel 'meest gehate man van Amerika' op. Overal kwamen er reacties van ongeloof en woede. Het internet lustte hem rauw en wilde zijn vel, en dat lijkt nu gelukt.

Marokko heeft een campagne gestart om mensen bewuster te maken over het hiv-virus en eventuele besmettingen.

1420

In Marokko zijn rond de 30.000 mensen besmet met het virus. Het schrijnende is dat ruim 65% niet weet dat ze het virus dragen. Minister van Volksgezondheid, Hosseim El Ouardi, is van mening dat er dingen moeten veranderen. Dat liet hij gisteren weten tijdens de Wereld Aids Dag. Zijn ministerie gaat tot 11 december aandacht vragen voor de ziekte en mensen de mogelijkheid geven om zichzelf te laten testen. Dat moet in samenwerking met nationale en internationale organisaties geschieden. 

Vooral jongeren tussen de 18 en 29 jaar krijgen extra aandacht. Ook zwangere vrouwen zijn een belangrijke richtgroep voor het ministerie. Het idee is om in de 880 gezondheidsinstellingen van Marokko minstens 140.000 mensen te testen. Dat is weer onderdeel van een groter plan: in 2030 moet Marokko aidsvrij zijn.

In Nederland leidt hiv nog maar zelden tot de ziekte aids. Maar er komen nog steeds nieuwe besmettingen bij, met de oude infectiestammen.

Interview met Dr. Maria Prins - hoogleraar Publieke Gezondheid, in het bijzonder de epidemiologie van infectieziekten, bij het AMC. Prins is hoofd afdeling Onderzoek bij het cluster Infectieziekten van de GGD Amsterdam

1419

Hiv, de virale infectie die aids kan veroorzaken, blijft hardnekkig en stabiel circuleren onder homomannen in Nederland. Weliswaar daalt het aantal nieuwe infecties onder hen, maar uit genetisch onderzoek blijkt dat de hiv-stammen die mensen besmetten nog grotendeels dezelfde zijn als de stammen die in de jaren tachtig in homokringen werden gevonden. Kennelijk lukt het niet de virusoverdracht te stoppen.

Bijna zeven op de tien nieuwe hiv-besmettingen in 2014 in Nederland deden zich voor bij mannen die seks hebben gehad met andere mannen, blijkt uit de jongste cijfers van de Stichting HIV Monitoring. Het condoom als belangrijkste middel om hiv-besmetting te voorkomen, heeft wellicht zijn langste tijd gehad.

De mensen die zich laten onderzoeken bij een een soa-polikliniek krijgen niet langer het paternalistische advies condooms te gebruiken, zegt epidemioloog Maria Prins van GGD Amsterdam en hoogleraar bij het AMC.

„In plaats van het paternalistische advies condooms te gebruiken krijgen ze een zogeheten motivational interview, waarin ze worden geholpen zelf eventuele problemen te onderkennen en te bedenken hoe zij hun gedrag kunnen veranderen zodat het veiliger wordt. In de praktijk komt slechts een derde van de mannen uit de hoogrisicogroep regelmatig op een soa-poli.”

De GGD Amsterdam is deze zomer een studie begonnen naar zogeheten PrEP, een virusremmer die mannen preventief kunnen slikken om te voorkomen dat zij besmet raken tijdens onbeschermde seks. Het is onderdeel van een bredere aanpak op stadniveau. Over de inzet van PrEP is veel discussie, weet Prins, ook omdat andere geslachtsziekten door onveilig vrijen toe kunnen nemen.

„Toch zie ik een groot voordeel”, zegt Prins, „Het gaat hier om hoogrisico-mannen, de categorie die veel kans loopt om binnen een aantal jaar met hiv besmet te raken. We weten uit eerdere studies al dat het middel werkt, als mannen trouw hun pilletje nemen. Met PrEP krijgen mannen hun seksuele vrijheid terug, en het biedt ons de kans om ook deze groep te bereiken.”

Bij de GGD Amsterdam loopt ook een proef met het verstrekken van een zelftest, een speekseltest om hiv op te sporen (time2test.nl). Die test is alleen niet geschikt om een heel recente infectie op te sporen.

Lukt het zo om het aantal hiv-besmettingen naar nul te reduceren?

„De laatste slag is een uitdaging, maar ik geloof dat het een kans heeft”

, zegt Prins. „Maar ik denk niet dat we alle besmettingen kunnen uitbannen.”

De provincie Oost-Vlaanderen heeft een preventiefilm over aids voorgesteld, van de hand van de Gentse theatermaker Chokri Ben Chikha. In het filmpje dat sinds gisteren te bekijken is op de Facebookpagina van de provincie, trekt een acteur de Veldstraat in met een verborgen camera.

Hij draagt een bord met het opschrift 'Thank you for Aids' wat hevige reacties uitlokt bij enkele passanten. In het tweede deel verandert het opschrift in '1 minute info about Aids' en wordt hij voorbijgelopen.

 "Reguliere preventiecampagnes slagen er niet altijd in hun doelgroep te bereiken. Met een licht schokeffect willen we toch de aandacht vestigen op deze problematiek",

aldus Chokri Ben Chikha. 

Filmhttp://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2542997/2015/12/02/Chokri-Ben-Chikha-draait-preventiefilm-tegen-aids.dhtml

1418