Home | Informatie | Medische behandeling

  Het is van het grootste belang dat je het dagelijks slikken van hiv-remmers volgens de voorschriften volhoudt. Dit wordt therapietrouw genoemd. Als je de regels niet volgt, krijgt hiv de kans om resistent te worden.

  Therapietrouw betekent ;

  • geen dosis vergeten
  • per keer alle pillen innemen
  • de pillen op tijd innemen
  • voedingsregels volgen (op nuchtere maag slikken of bij maaltijd slikken)

  Het is goed om te weten dat 'op tijd' niet op de minuut aankomt. Meestal is er wel een uur speling of soms zelfs meer. Per combinatie verschillen de regels. De hiv-internist kan je hierover informeren. Bespreek ook wat je moet doen als je van de regels bent afgeweken. Als je op reis gaat naar een land met een groot tijdsverschil, overleg je ook met je arts over hoe je je slikschema kunt inrichten.

  Als je merkt dat je het slikschema moeilijk vol kunt houden, neem je contact op met je hiv-internist. Dit kan het geval zijn als het slikschema niet past bij je dagelijkse routine. Of als bijwerkingen je dagelijks functioneren in de weg staan. De arts of hiv-consulent zal bekijken of de bijwerkingen te behandelen zijn of kan je tips geven om het slikschema vol te houden. Als de bijwerkingen niet te behandelen zijn of het slikschema past niet, zijn er vaak genoeg mogelijkheden om andere combinaties te proberen.

   

  Voortgang behandeling.

  Als je eenmaal bent gestart met hiv-remmers, wordt je regelmatig gecontroleerd. Over het algemeen is de viral load na drie tot zes maanden ondetecteerbaar, oftewel niet te meten. Elke drie tot zes maanden ga je voor controle naar je hiv-internist. Je viral load-waarde wordt gemeten en je algehele gezondheid wordt gecontroleerd.

  Als de viral load waarde niet daalt naar het onmeetbare niveau of terug stijgt, wordt overgeschakeld naar een ander combinatie van hiv-remmers. Dit gebeurt ook als de viral load weer toeneemt in de loop van de tijd. Er wordt onderzocht voor welke hiv-remmers(s) het virus resistent is geworden. Dit bepaalt de keuze voor een nieuwe combinatie. Hoe vaker dit gebeurt, des te beperkter wordt de keuze voor bekende, effectieve combinaties. Zo mogelijk zal worden uitgeweken naar een combinatie waar het effect nog van moet worden onderzocht.

  De hiv-internist zal behalve de viral load en CD4-meting, ook andere onderzoeken doen. Het is van belang dat je algehele gezondheid goed blijft. Welke onderzoeken de arts uitvoert, hangt af van je algehele gezondheid, je leeftijd en de soort combinatie die je slikt.