Home | Informatie | Maatschappelijke gevolgen

Voor alle situaties geldt dat je niet verplicht bent om over je hiv-infectie te vertellen. Alleen als je lichamelijke klachten ondervindt, die je functioneren in de weg staan, moet je dit vertellen bij een sollicitatie. Je bent echter niet verplicht te vertellen dat de klachten door hiv komen. Maar er kunnen allerlei persoonlijke redenen zijn waarom je liever wel open bent over je hiv-infectie.

Werk

Je bent niet verplicht om aan een werkgever te vertellen dat je hiv hebt. Ook bij een sollicitatie hoef je je hiv-status niet bekend te maken. Alleen als je bepaalde klachten hebt die je functioneren in de weg kunnen staan, moet je die benoemen.

Zorg

Ook zorgverleners hoeven niet altijd te weten of iemand hiv heeft. Of het nu gaat om je tandarts, verpleegkundige of arts. Alle medische professionals houden zich bij hun werk aan hygiënische voorschriften. Want zij moeten zich beschermen tegen uiteenlopende infectieziekten. Neem bijvoorbeeld hepatitis. Deze infectieziekte is vele malen infectueuzer dan hiv. Meestal weten huisartsen wel indien hun patiënten hiv hebben, tenzij iemand uitdrukkelijk heeft aangegeven dat de huisarts het niet mag weten. Met het oog op je algehele gezondheid is het goed als je huisarts wel op de hoogte is van je hiv-infectie. Zij hebben hierover zwijgplicht.